07/22/2024
Geo škola Priroda

Wegenerova Teorija tektonskih ploča: Ključna revolucija u geologiji

Alfred Wegener je bio njemački meteorolog, klimatolog, astronom i geofizičar koji je razvio Wegenerovu teoriju tektonskih ploča. Ova teorija je revolucionarna i promijenila naše razumijevanje geoloških procesa na Zemlji. Wegener je svoju teoriju objavio 1912. godine, a temelji se na sljedećim ključnim konceptima:

  1. Kontinentalni pomak: Wegener je primijetio da obale Južne Amerike i Afrike izgledaju kao da bi se mogle “uklopiti” jedna u drugu. Pretpostavio je da su ove kontinentalne mase nekada bile spojene i da su se kasnije razdvojile.
  2. Pangea: Wegener je predložio postojanje drevnog superkontinenta poznatog kao Pangea, koji se sastojao od svih kontinenata spojenih u jedan veliki kopneni masiv. Smatrao je da se Pangea postupno raspadala na manje kopnene mase koje se pomiču.
  3. Drift kontinenata: Wegener je tvrdio da su kontinenti zapravo “plivali” po površini Zemlje, premještajući se tisućama kilometara tijekom vremena. Ovaj proces nazvao je “kontinentalnom deracijom”.

Unatoč svojim inovativnim idejama, Wegenerova teorija nije odmah prihvaćena. Nedostajali su mu čvrsti dokazi i mehanizam koji bi objasnio kako se kontinenti pomiču. Tek mnogo godina kasnije, razvojem teorije tektonskih ploča, koja uključuje koncepte litosferskih ploča, srednjeg oceanskog grebena i konvekcijskih struja u unutrašnjosti Zemlje, Wegenerova teorija je potvrđena.

Danas se Wegenerova teorija tektonskih ploča smatra ključnom u razumijevanju geoloških pojava poput pomicanja kontinenata, stvaranja planina, potresa i vulkana. Ona pomaže objasniti kako Zemlja kontinuirano evoluira i mijenja svoj oblik tijekom vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X