05/29/2024
Europa Okoliš

Zanimljivosti o vulkanu Hekla

Vulkan Hekla se smatra jednim od najaktivnijih vulkana na Islandu. Iako nije konstantno aktivan, erupcije se događaju otprilike svakih deset godina. Zbog svoje aktivnosti, dobio je nadimak “Vrata pakla” u srednjem vijeku.

Hekla je relativno mali vulkan u usporedbi s nekim drugim vulkanima na svijetu, s visinom od oko 1.491 metara. Uprkos svojoj veličini, može izbaciti značajne količine pepela i lave tokom erupcija.

Vulkan Hekla pripada vulkanskom sistemu Islandskog rasjeda, koji je dio srednjeg atlantskog rasjeda. To je tipično za vulkane na Islandu, koji se nalazi na spoju dvaju tektonskih ploča – Sjevernoameričke i Evroazijske.

Hekla je tokom historije doživjela značajne promjene u svojoj geološkoj konfiguraciji. Erupcija 1947. godine promijenila je oblik vrha vulkana i stvorila novi krater.

Erupcije Hekle mogu imati značajan utjecaj na okoliš Islanda i zračni saobraćaj u Evropi. Pepeo i vulkanske čestice koje izbacuje mogu ometati avio saobraćaj i utjecati na kvalitetu zraka. Tokom historije, erupcije Hekle su izazivale značajne promjene u krajoliku Islanda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X