06/14/2024
Okoliš Priroda

Skakavac – Impresivni vodopad sjeverno od Sarajeva

Vodopad Skakavac se nalazi oko 12 km od Sarajeva, iznad sela Nahorevo.

Vodopad Skakavac nastaje od istoimenog potoka koji izvire ispod vrha Bukovik (1532 m) na planivi Ozren, a ulijeva se u Perački potok.

  1. Visina i ljepota: Vodopad Skakavac ima impresivnu visinu od 98 metara. Njegova ljepota je posebno istaknuta zimi kada voda stvara ledene formacije, stvarajući čarobne prizore.
  2. Zaštita prirode: Ovo područje je zaštićeno i proglašeno spomenikom prirode zbog svoje jedinstvene prirodne vrijednosti, uključujući biološku raznolikost, endemične vrste, i druge vrijednosti. Odluka o zaštiti donesena je kako bi se očuvala ova posebna priroda.
  3. Kružna ruta: Posjetitelji mogu doći do vodopada pješice ili automobilom. Pješačka staza je preporučeni način dolaska do vodopada, pružajući priliku za uživanje u prirodi. Za automobilski pristup preporučuje se vozilo s pogonom na sve kotače, a nakon zaustavne rampe automobili su zabranjeni.
  4. Biljne vrste: Okolna vegetacija obiluje endemičnim i reliktnim vrstama biljaka. Šume u okolici uključuju smrčeve-jelove i bukove-jelove šume, s različitim vrstama ovisno o terenu. Ovo područje je dom i termofilnim šumama i drugim biljnim vrstama.
  5. Turizam: Vodopad Skakavac privlači turiste i ljude koji žele uživati u prirodi i šetnji. Pješačka tura do vodopada preporučuje se posjetiteljima s određenom fizičkom kondicijom. Osim toga, bicikliranje do vodopada također je moguće.

Ova destinacija izgleda kao sjajno mjesto za istraživanje prirode i uživanje u ljepotama planinskog područja sjeverno od Sarajeva. Zimsko razdoblje, kada vodopad okuje led, pruža posebno impresivan prizor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X