07/22/2024
Geo škola Priroda

Una: Jedna i jedina – Jedinstvena prirodna ljepota Bosne i Hercegovine

Ime rijeke Une potječe od korijena riječi unda, što znači uzburkana voda, voda, val. Po drugim izvorima riječ Una potječe od riječi uno, što ima značenje jedna, jedina.
Sliv rijeke Une obuhvata zapadni i sjeverozapadni prostor Bosne i Hercegovine, a površina njenog sliva u Bosni i Hercegovini iznosi 9130 km².


Izvorište rijeke nalazi se u Donjoj Suvaji, u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 520 m. U svom gornjem toku to je planinska rijeka koja dio svog toka gradi kroz Unsko-koransku zaravan. U ovom dijelu njen tok protječe kroz kraška područja zbog čega je Una ovdje siromašna površinskim pritokama. Na koritu su se na svaka 3 do 4 km
formirale sedrene pregrade preko kojih voda stupnjevito pada praveći brojne slapove i bukove. Sedra ili bigar je šupljikava žutosmeđa stijena nastala taloženjem otopljenog krečnjaka na biljnome svijetu u rijeci.

Rijeka Una je poznata po svojim slapovima među kojima su najpoznatiji Martinbrodski slapovi, Štrbački buk, Troslap, Dvoslap, Ripački slap i Kostelski slapovi. Najveći je Martinbrodski slap niz koji Una pravi pad od 54 m nakon čega sedra gradi brojne kanale i ade.
Rijeka Unac je prva veća desna pritoka Une. Istječe iz Šatorskog jezera na planini Šator, protječe kroz grad Drvar i kod Martinbroda ulijeva se u Unu. Poslije Martinbroda Una teče dinarski do Bihaća, protječući kroz Kulen-Vakuf i Ripač. Kod Bihaća ona prima lijevu pritoku Klokot, odakle teče na sjeveroistok te protječe kroz Bosansku Krupu i Bosanski Novi.
Rijeka Sana, desna i ujedno i najduža pritoka Une, ima vrlo izdašno kraško izvorište u blizini sela Donja Pecka – Jasenovi Potoci, jugoistočno od planine Srnetice. Sana teče kroz Ključ, Sanski Most i Prijedor te se kod Bosanskog Novog ulijeva u Unu.
Una nastavlja teći na sjever kao pogranična rijeka protječući kroz Bosansku Kostajnicu, Bosansku Dubicu te se kod Jasenovca na 94 m nadmorske visine ulijeva u rijeku Savu.
Rijeka Una je duga 212 km, a njen prosječni godišnji protjecaj iznosi 240 m³/sek vode.

Una je rijeka koja se ističe svojom jedinstvenom ljepotom i bogatom ekološkom raznolikošću te igra važnu ulogu u životima ljudi koji žive uz nju. Rijeka Una privlači turiste, istraživače i ljude koji cijene prirodnu ljepotu i očuvanje okoliša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X