05/29/2024
Putovanja Vijesti

Turska pionir u održivom turizmu: Brz rast certificiranih održivih smještajnih objekata

(Turska) – Turska se ističe kao globalni lider u održivom turizmu, prema nacionalnom programu održivog razvoja koji kombinira impresivnu kulturu, historijsku baštinu i geo položaj s održivim praksama. Od 30. septembra, Turska je dom za 6.156 certificiranih objekata usmjerenih prema održivosti, što je rezultat brzog rasta broja takvih objekata u zemlji.

Održivost je ključna komponenta turskog turizma, a zemlja je nedavno postala prva država koja je potpisala sporazum o saradnji s Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC). Ovaj sporazum, koji uspostavlja globalne standarde za putovanja i turizam, predstavlja prekretnicu u sektoru turizma i označava ambiciju Turske za održivu transformaciju.

Nacionalni program održivog turizma u Turskoj ima za cilj promovirati održivost u svim aspektima turizma, uključujući destinacije, touroperatere i smještajne objekte. Kroz ovaj program, smještajni objekti imaju priliku dobiti “Certifikat održivog turizma” putem neovisne evaluacije koja se ponavlja svake godine. Turska ima ambiciozan plan da svi smještajni objekti dobiju ovaj certifikat do 2030. godine.

Osim zaštite okoliša, program također stavlja veliki naglasak na društvene i ekonomske koristi za lokalno stanovništvo, očuvanje kulturne baštine i podršku regionalnoj privredi. Kategorije procjene smještajnih kapaciteta uključuju održivo upravljanje, kulturni utjecaj, društveno-ekonomske učinke i utjecaje na okoliš. Turski smještajni objekti se očekuje da pruže gostima iskustvo održivog smještaja svjetske klase dok istovremeno doprinose očuvanju prirode i poticanju lokalnog razvoja.

Turska, kao lider u održivom turizmu, otvara put za druge zemlje da slijede njihov primjer i promiču održive prakse u turizmu, čime se postiže ravnoteža između turizma i očuvanja okoliša i kulture.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X