05/25/2024
Geo škola Priroda

Trebižat: Rijeka sa 9 imena

Trebižat je dug 51 km, a nastaje od snažnih kraških vrela u Peć-Mlinima pored Gruda.

To je rijeka koja ima devet različitih imena tokom svog toka i poznata je kao superponornica (ili superrijeka). To je zanimljiv fenomen u geografiji gdje se rijeka često prolazno “gubi” u podzemlju i ponovno se pojavljuje na površini s različitim imenima dok prolazi kroz različite geografske regije.

U slučaju Trebižata, ova rijeka prolazi kroz više različitih područja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te mijenja svoje ime kako se kreće kroz različite geografske regije. Ovaj fenomen ponovnog izbijanja rijeke na površinu s različitim imenima čest je u područjima gdje prevladava krški teren i gdje se voda često gubi u podzemlje.

Takvi geografski fenomeni dodatno ilustriraju složenost hidroloških sustava i prirodne raznolikosti u regijama s krškim terenom.

Ova ponornica je nastavak toka iz Posušja, tako da ona ima devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrljika (Imotski) – Tihaljina – Mlade (Vitina) – Trebižat (Ljubuški)

U blizini Vitine je slap Koćuša, a kod mjesta Studenci Trebižat je izgradio vodopad Kravice visine 26 m. Nizvodno od grada Čapljine ulijeva se u Neretvu.

Rijeka Trebižat teče kroz spektakularan krajolik s krškim kanjonima, slapovima i šumama.

Rijeka Trebižat i okolno krško područje pružaju važne ekološke funkcije i podržavaju raznolikost flore i faune. To je područje posebno važno za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta.

Ovaj krajolik ima i kulturnu važnost jer obuhvaća brojne povijesne i arheološke lokalitete, uključujući rimsku povijest i srednjovjekovne utvrde.

Iako rijeka Trebižat nije međunarodno poznata kao neke druge rijeke, poput Neretve, ona igra važnu ulogu u lokalnom ekosustavu i turizmu. Ljepota njezinih krških kanjona i slapova privlači mnoge posjetitelje i omogućava im da uživaju u prirodnoj čaroliji tog područja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X