05/26/2024
Geo škola Okoliš

Kada se ove jeseni nagomila šareno lišće u vašem vrtu, razmislite o tome da ga jednostavno ostavite tamo.

Lišće na tlu, često smatrano neurednim, zapravo predstavlja mali svijet biodiverziteta. Ono služi kao pokrivač za jedan od najbogatijih staništa na Zemlji: zemlju, u kojoj se nalazi više od polovine svega živog na planeti. Ispod slojeva lišća, grančica i kore, različite vrste prosperiraju, od malih gmazova poput vodenjaka i žaba do beskičmenjaka poput puževa, glista i paukova.

Kada beskičmenjaci konzumiraju lišće, oni ga sitne na manje komade. Zatim, uz pomoć bakterija i gljiva, ovi komadi se razgrađuju i pretvaraju u vrijedne hranjive tvari poput dušika, kalcija i sumpora, koje hrane drveće i druge biljke.

Ovi prirodni procesi pomažu obnoviti tlo i doprinose ciklusu života, jer mrtva biljna materija postaje hrana za žive biljke. Iako lišće može izgledati neaktivno, ispod površine krije se mikroskopski svijet aktivnosti.

Lišće ima i ekološke prednosti. Kao mikrostanište, ono je raznoliko. Strukturno, sastoji se od biljnog materijala kao što su lišće, cvjetovi, kora, sjemenke i grančice. Hemijski, sadrži tvari poput celuloze i lignina. Lišće jača biološku raznolikost ekosustava tako što čini tlo plodnijim i smanjuje rizik od ostataka patogena koje ostavljaju životinje.

Lišće prolazi kroz tri faze razgradnje kako bi stvorilo tlo. Vidljivi gornji sloj je sloj lišća. Drugi sloj, sastavljen od trulih listova, naziva se fermentirajući sloj. Posljednji, potpuno razložen sloj, sastoji se od tamne organske materije poznate kao humus, vrste tla u kojem biljke rastu i napreduju.

Tlo možemo zamisliti kao cijeli ekosustav, tvrdi Sue Barton, stručnjakinja za biljke i tlo na Sveučilištu u Delawareu.

“Pedosferni sustav sadrži mineralnu komponentu – pijesak, silt i glinu. Također ima prostore ispunjene zrakom ili vodom, te organsku tvar”, kaže ona. “Zatim živi komponentu, kao što su gliste, gljive i bakterije. Bolje je gledati na tlo kao na kompleksan sustav, a ne kao na jedan entitet.”

Razgradnja lišća ne samo da pomaže oslobađanju hranjivih tvari u tlu, već također može pohranjivati ugljik u tlu. Fotosintezom se ugljik transformira u biomasu, koja se konačno pretvara u lišće ili mrtvo drvo.

Lišće također predstavlja važno stanište za životinje. Kada stignu hladni zimski mjeseci, suho lišće pruža sklonište od nepogoda. Ispod otpada, insekti poput moljaca i leptira se sklanjaju, a bumbari se zakopavaju kako bi izbjegli hladnoću i prezimili preko zimskih mjeseci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X