07/22/2024
Okoliš Vijesti

IFC i OCP potpisuju sporazum o zelenom kreditu od 100 miliona eura za izgradnju solarnih elektrana u vrijednosti od 360 miliona eura za proizvodnju niskokarbonskih gnojiva.


IFC (International Finance Corporation) i OCP Group, najveći proizvođač gnojiva na bazi fosfata na svijetu, najavili su sporazum za povećanje proizvodnje niskokarbonskih gnojiva pomoću solarne energije, što pomaže zelenim globalnim prehrambenim sustavima i smanjuje ranjivost na fluktuacije cijena nafte.

U protekle tri godine, COVID-19 pandemija i rat u Ukrajini stisnuli su globalne prehrambene lančane reakcije, dovodeći do poremećaja u opskrbi i fluktuacija cijena. Smanjenje ovisnosti sektora o nafti pomaže osigurati održivu proizvodnju hrane, stabilnost cijena i poboljšanu prehrambenu sigurnost u razvijenim i zemljama u razvoju.

Prema sporazumu, IFC će pružiti OCP-u 100 milijuna eura zelenog kredita za izgradnju dvije solarne elektrane. Ove elektrane će pružiti nulte emisije energije OCP-ovim operacijama u rudarskim gradovima Benguerir i Khouribga, gdje se nalaze najveće fosfatne rezerve u Maroku i na svijetu. Elektrane će imati ukupan kapacitet od 400 megavata vršne snage (MWp) i do 100 megavatsatnih sati (MWh) skladištenja baterija, čime će ovo postati prvi veliki projekt fotonaponske solarne energije s integriranom infrastrukturom za skladištenje u Maroku, te najveći u sjevernoj Africi.

Zeleni kredit je oblik financiranja za projekte koji doprinose ekološkim ciljevima poput ublažavanja ili prilagodbe klimatskim promjenama.

“Ovaj sporazum predstavlja značajan korak prema našem cilju da do 2027. godine koristimo 100% obnovljive energije u proizvodnji gnojiva”, rekao je Mostafa Terrab, predsjednik i izvršni direktor OCP Groupa. “Naša duboka suradnja s IFC-om odražava naše usklađivanje u vezi s hitnošću suočavanja s globalnim izazovima sigurnosti hrane i klimatskim promjenama istovremeno.”

“IFC je ponosan što podržava OCP u njihovom naporu da smanje svoj ugljični otisak, strategiju koja će dugoročno pozitivno utjecati ne samo na Maroko, već i na globalnu opskrbu hranom”, izjavio je Makhtar Diop, izvršni direktor IFC-a. “Industrija gnojiva treba vodeće kompanije poput OCP-a da prihvate održiv put naprijed, a IFC se obvezuje podržati ovu važnu promjenu.”

Ovo je drugi zeleni kredit koji je IFC odobrio OCP-u ove godine. U travnju 2023. godine, u okviru prvog dijela OCP-ovog programa solara snage od 1,2 gigavata (GWp), IFC je odobrio kredit od 100 milijuna eura za izgradnju četiri solarne elektrane također u Bengueriru i Khouribgi, ukupnog kapaciteta od 202 MWp.

OCP-ov program solarnih elektrana implementira OCP Green Energy SA, potpuno vlasnička kći tvrtke OCP osnovana 2022. godine za razvoj poslova proizvodnje obnovljive energije tvrtke. To je dio OCP-ovog programa zelenih investicija od 13 milijardi dolara, koji ima za cilj povećati proizvodnju zelenih gnojiva i pretvoriti operacije u potpunosti u obnovljivu energiju do 2027. godine.

Projekt će također iskoristiti ekspertizu INNOVX-a, višesektorskog platforme za suradnju pokrenute od strane Mohammed VI Polytechnic University (UM6P) posvećene izgradnji inovativnih i održivih tvrtki i ekosustava s jakim lokalnim utjecajem.

IFC-ov sporazum o zelenom kreditu s OCP-om dio je njegove strategije za povećanje klimatskih investicija i projekata u usponu, dekarboniziranje ekonomija i prilagodbu zagrijavanju planeta. Projekt se također usklađuje s IFC-ovom Globalnom platformom za sigurnost hrane, financijskom ustanovom od 6 milijardi dolara pokrenutom 2022. godine kako bi se ojačala sposobnost privatnog sektora da odgovori na krizu hrane i podrži održivu proizvodnju hrane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X