07/22/2024
Kultura

Sirtaki nije samo ples, već i izraz radosti, zajedništva i veselja

Sirtaki je tradicionalni grčki ples koji je postao popularan širom svijeta zahvaljujući filmu “Grk Zorba” (Zorba the Greek) iz 1964. godine, u kojem je ovaj ples prikazan. Sirtaki je kombinacija različitih grčkih plesova i muzičkih elemenata, a karakteriše ga vesela i živahna atmosfera.

Ovaj ples je obično izvođen u grupi, a počinje sporo i dostojanstveno uz sporu grčku muziku, često uz zvuke buzukija, tradicionalnog grčkog instrumenta. Nakon uvodnog dijela, ritam se ubrzava i ples postaje dinamičniji. Plesači obično koriste svoje ruke, noge i cijelo tijelo kako bi izrazili emocije i strast.

Jedan od najpoznatijih trenutaka u sirtaki plesu je kada se igrači uzdižu na prste nogu i izvode brze korake u krug, stvarajući tako dinamičnu i impresivnu sliku. Ovaj trenutak često nazivaju “Zorbin skok” u čast lika Zorbe iz filma.

Zorba The Greek, 1964 http://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com

Sirtaki nije samo ples, već i izraz radosti, zajedništva i veselja, i često se izvodi na grčkim proslavama, svadbama i drugim posebnim prilikama. Ples je postao simbol Grčke i njenog bogatog kulturnog nasljeđa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X