04/16/2024
Europa Putovanja

Nudimo 20 razloga da posjetite Sarajevo

 1. Multikulturalnost: Sarajevo je poznato po svojoj bogatoj multikulturalnoj baštini. U ovom gradu žive ljudi različitih vjera i etničkih skupina, uključujući muslimane, pravoslavce, katolike i židove.
 2. Baščaršija: Ova stara tržnica u centru grada datira iz osmanske ere. Baščaršija je prepuna trgovina, restorana i kafića te je izvrsno mjesto za istraživanje i probanje tradicionalnih bosanskih jela.
 3. Sarajevski atentat: Grad je svjetski poznat po tome što je bio mjesto atentata na Franju Ferdinanda 1914. godine, događaja koji je potaknuo početak Prvog svjetskog rata.
 4. Vodopad Skakavac: Ovaj prekrasan vodopad smješten je samo nekoliko kilometara od centra grada i pruža izvrsnu priliku za bijeg u prirodu.
 5. Sarajevska pivara: Sarajevo je domaćin poznate pivovare koja proizvodi popularno bosansko pivo “Sarajevsko”. Posjet pivovari može biti zanimljiv doživljaj za ljubitelje piva.
 6. Sarajevski sajam knjiga: Grad domaćin godišnjem sajmu knjiga koji privlači knjigoljupce iz cijele regije.
 7. Sebilj: Smješten na Baščaršiji simbolizira bogatstvo vode i gostoprimstva grada.
 8. Sarajevski film festival: Svake godine, Sarajevo ugosti jedan od najprestižnijih filmskih festivala u Europi, privlačeći filmaše i ljubitelje filma iz cijelog svijeta.
 9. Vijecnica: Ova prekrasna zgrada nekada je služila kao gradska vijećnica. Danas je obnovljena i domaćin je Nacionalne i sveučilišne knjižnice Bosne i Hercegovine.
 10. Olimpijske igre 1984.: Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Mnoge sportske građevine iz tog razdoblja još uvijek su vidljive u gradu.
 11. Baščaršijska džamija: Ova džamija, koja se nalazi na Baščaršiji, jedna je od najpoznatijih u gradu. Njena lijepa arhitektura privlači posjetitelje i vjernike.
 12. Latinska ćuprija: Ova lijepa kamena ćuprija, koju je izgradio čuveni osmanski arhitekta Mimar Sinan, predstavlja remek-djelo osmanske arhitekture i jedan je od simbola grada.
 13. Sarajevski tunel: Tokom opsade Sarajeva devedesetih godina, građani su iskopali tajni tunel ispod aerodroma kako bi snabdijevali grad hranom i potrepštinama. Danas je taj tunel muzejska atrakcija.
 14. Sarajevski tramvaji: Sarajevo ima jedan od najstarijih tramvajskih sistema u Europi. Vožnja tramvajem može biti sjajan način da istražite grad.
 15. Sarajevski kafići: Grad je prepun kafića gdje možete uživati u tradicionalnoj bosanskoj kafi ili se opustiti uz čaj.
 16. Lokalna kuhinja: Sarajevo nudi bogatu kulinarsku scenu. Probajte tradicionalna jela kao što su cevapi, burek i baklava.
 17. Sarajevo je grad kontrasta gdje se susreću različite kulture,historija i arhitektura. To ga čini izuzetno zanimljivim mjestom za istraživanje i upoznavanje.
 18. Sarajevski mostovi: Grad je prepun prelijepih mostova, a neki od njih imaju bogatu povijest i zanimljivu arhitekturu. Jedan od najpoznatijih je Latinska ćuprija.
 19. Vrela Bosne: Ovo prirodno izletište nalazi se nedaleko od Sarajeva. Posjetitelji mogu uživati u prelijepom prirodnom okruženju, šetnjama uz rijeku Bosnu i vožnjama fijakerom.
 20. Baščaršijska česma: Ova česma, smještena na Baščaršiji, jedna je od najstarijih u gradu i služi kao mjesto za osvježenje i okupljanje stanovnika i posjetitelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X