04/16/2024
Priroda Putovanja

Putovanje Vrbasom: Otkrivanje lijepih pejzaža i gradova

Ova rijeka ima veliku geografsku, kulturnu i ekološku važnost za Bosnu i Hercegovinu. Svojim slikovitim meandrima i šumovitim kanjonom, Vrbas pruža prekrasne prirodne pejzaže i prilike za rekreaciju i ekoturizam.

Glavno izvorište rijeke Vrbas nalazi se na Zec-planini, na nadmorskoj visini od 1715 m, gdje rijeka nastaje od nekoliko snažnih kraških vrela. Sliv rijeke Vrbas u potpunosti pripada Bosni i Hercegovini..

Vrbas je većim dijelom svoga toka planinska rijeka koja gradi kompozitnu riječnu dolinu.

Prve značajne pritoke Vrbasa su njena desna pritoka, rijeka Desna i lijeva pritoka Tušnica. U gornjem dijelu svoga toka teče kroz Skopaljsku kotlinu gdje se nalaze gradovi Gornji Vakuf, Bugojno i Donji Vakuf. Ovdje ona prihvata svoje pritoke Krušćicu, Bistricu, u Bugojnu rijeku Vitinu, dalje nizvodno Drvetinsku rijeku, u Donjem Vakufu Obaračku i Prusačku rijeku.

Dalje teče kroz Vinačku klisuru koja Skopaljsku kotlinu veže sa Jajačkom kotlinom u kojoj se smjestio grad Jajce.

U ovom gradu u rijeku Vrbas ulijeva se njena lijeva pritoka, rijeka Pliva, vodopadom visokim 22 m. Pliva izvire podno Pljevskih podova, planine Smiljevac, u blizini mjesta Šipovo. Na toku dugom 33 km, kod sela Jezero, izgradila je Veliko i Malo jezero.

Nizvodno od Jajačke kotline dolina Vrbasa ponovo se sužava, gdje gradi klisure Bočac, Grebensku i Zvečajsku klisuru.

Rijeka Ugar, desna pritoka Vrbasa, izvirena sjeverozapadnim padinama Vlašića.

Na toku dugom 44 km nižu se brojni vodopadi i klisure. Ulijeva se u Vrbas u području klisure Bočac.

Na rijeci Vrbas izgrađene su hidrocentrale “Jajce I”, “Jajce II” i “Bočac”. Nizvodno Vrbas ponovo širi svoju dolinu ulazeći u Banjalučku kotlinu. Ovdje se u Vrbas ulijeva njegova desna pritoka, Rijeka Vrbanja čije izvorište je također na sjeverozapadnim padinama Vlašića. Gradi tok dužine 85 km. Protječe kroz Kotor-Varoš i kod Banje Luke ulijeva se u Vrbas. Dalje, nizvodno, to je nizijska rijeka u koju se prije Laktaša ulijeva Turjanica, njena desna pritoka.

Rijeka Vrbas na svom ušću gradi naplavnu niziju Lijevče polje. Ulijeva se u rijeku Savu kod mjesta Srbac. Vrbas je dug oko 250 km, a prosječni godišnji protjecaj iznosi 132 m³/sek vode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X