07/22/2024
Priroda Putovanja

Rijeka Neretva: Prirodni dragulj i kulturna baština Balkana

Neretva je jedna od najznačajnijih rijeka na Balkanskom poluotoku, teče kroz dinarski prostor, pružajući svojim vodama spektakularne pejzaže i važan ekološki značaj.

Rijeka Neretva ima bogatu historiju i važnost za regiju. Njena slivna površina obuhvaća raznolike krajolike, uključujući visoke planine, kanjone, šume, polja i močvare. Neretva je poznata po svojoj čistoj, zelenoj vodi i bogatom biodiverzitetu, uključujući mnoge endemske vrste. Pored toga, rijeka je ključna za razvoj poljoprivrede i naselja u regiji, pružajući vodu za navodnjavanje i druge potrebe.

Rijeka Neretva također je bila svjedok mnogih historijskih događaja i promjena. Njeni kanjoni bili su poprište mnogih sukoba, uključujući i Drugi svjetski rat. Danas, Neretva privlači posjetitelje i ljubitelje prirode, pružajući priliku za razne aktivnosti poput raftinga i bird-watchinga.

Rijeka Neretva je jedini bosanskohercegovački riječni tok koji se, zajedno sa svojim pritokama, ulijeva u Jadransko more. Duga je 225 km, od čega u dužini od 218 km teče kroz Bosnu i Hercegovinu, dok nizvodno od Metkovića do ušća u Jadransko more rijeka Neretva teče kroz Republiku Hrvatsku. Ulijeva se u Jadransko more kod Rogotina i Ploča u Hrvatskoj.
Izvorište Neretve je na 1320 m nad h u području Čemerna koje predstavlja vododjelnicu crnomorskog i jadranskog sliva, tj. sa zapadne strane prevoja Gredelj na planini Jabuka.


Od izvorišta do Uloga dolina Neretve naziva se Borač, a dalje do Konjica Župa. Od izvorišta do Konjica, Neretva ima klisurastu dolinu prosječne dubine od 500 do
600 m. U ovom dijelu svoga toka pritječe joj sa Treskavice desna pritoka Ljuta koja je usjekla duboku riječnu dolinu između planina Treskavice i Visočice.
Sa Treskavice, s nadmorske visine od 1520 m, dotječe i rijeka Rakitnica. Duga je 32 km te poslije sela Šabići gradi kanjonastu dolinu dužine 23,5 km, a na pojedinim mjestima dubine i 900 m. Svoju duboku dolinu usjekla je između Bjelašnice i Visočice. Rakitnica kao i lijeva pritoka rijeka Šištica u Neretvi završavaju svoj tok u obliku vodopada. Šištica istječe iz Boračkog jezera smještenog podno planine Prenj.
Nizvodno od grada Konjica na Neretvi je izgrađeno vještačko Jablaničko jezero u dužini od 24,5 km i širine 0,56 km. Jezero je nastalo podizanjem vještačke brane u blizini grada Jablanice, gdje je izgrađena i hidrocentrala “Jablanica”.

Kod ovog grada Neretva prima svoju desnu pritoku Ramu, na kojoj je izgrađena istoimena brana, površine 20 km², dužine 8 km i širine 2,5 km. Izlazeći iz Jablanice,
Neretva produžava svoj tok veoma strmom i dubokom kanjonastom dolinom, koja ima dubinu i do 1200 m, usječenoj između planina Čvrsnice i Prenj.
Kanjonasta dolina, od Jablanice do Mostara, prima vodom bogate desne pritoke Doljanku, Grabovicu i Dreženku koje su također izgradile duboke kanjonaste doline.
Doljanka izvire na Vran-planini na nadmorskoj visini od 1324 m, a duga je 18 km. Izvorište i slivno područje Drežanke obuhvata padine Čvrsnice i Čabulje i duga je 21 km.


Rijeka Neretva nakon izlaska iz ove kanjonaste doline kod Salakovca protječe kroz Bijelo Polje i Mostarsku kotlinu gdje se smjestio grad Mostar. Pred Mostarom izgrađena je protočna hidrocentrala “Mostar”. Na izlasku iz Mostarskog polja Neretva prima svoju lijevu pritoku Bunu koja izvire iz vrlo izdašnog kraškog vrela ispod Zelene pećine u mjestu Blagaj. Rijeka je duga 9 km. Prije samog izvora, Buna ispod zemljine površine teče 19,5 km.
Nizvodno Neretva prima lijevu pritoku Bregavu te desnu pritoku rijeku Trebižat. Trebižat je dug 51 km, a nastaje od snažnih kraških vrela u Peć Mlinima pored Gruda. Na svom toku kod mjesta Studenci izgradila je vodopad Kravice. Ona je nastavak toka iz Posušja, tako da ova rijeka ima devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrljika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški). Nizvodno od grada Čapljine ulijeva se u Neretvu.
Rijeka Krupa dotječe iz Hutovog blata. Neretva protječe dalje kroz Počitelj te prije Metkovića ulazi na teritorij Hrvatske, gdje se u Pločama prostranom deltom ulijeva u Jadransko more.

DCIM\100GOPRO\GOPR9897.JPG

Neretva je rijeka koja predstavlja spoj divlje prirode, kulturne baštine i ekološke važnosti te je jedan od najljepših prirodnih dragulja Balkana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X