04/16/2024
J. Amerika Priroda

Atacama: Astronomska čarolija i sušna ljepota

Pustinja Atacama (Desierto de Atacama) je jedna od najsušnijih pustinja na svijetu, smještena na sjeveru Čilea. Ova ekstremna suša i krajolik koji podsjeća na drugačiji svijet čine Atacamu jedinstvenim i intrigantnim mjestom za istraživanje. Evo nekoliko ključnih značajki i informacija o pustinji Atacama:

Pustinja Atacama prostire se na oko 1.000 kilometara duž obale Tihog oceana, protežući se od granice Peruu na sjeveru do regije Coquimbo na jugu. To je jedna od najdužih pustinja na svijetu.

Pustinja Atacama smatra se najaridnijom pustinjom na svijetu. Neki dijelovi ove pustinje gotovo ne bilježe padavine, što rezultira gotovo potpunim odsustvom vegetacije.

Iako je poznata po suhoći, Atacama je bogata raznovrsnim i impresivnim krajolicima. Uključuje impozantne planine, solane, kamenite formacije, pustinjska jezera, gejzire i stjenovite obale Tihog oceana. To je prava meka za ljubitelje prirode i fotografije.

Pustinja Atacama ima neke od najjasnijih noći na svijetu, što je čini idealnim mjestom za promatranje neba. Ovdje se nalaze mnogi svjetski poznati astronomski opservatoriji, uključujući Paranal opservatorij koji pripada Europskoj južnoj opservatoriji (ESO).

U regiji Atacama nalaze se slani bazeni (saline), kao što je Salar de Atacama, gdje se sol dobiva iz podzemnih izvora. Ova područja često privlače ptice i flamingose koji se hrane malim organizmima u slanoj vodi.

U pustinji se nalaze brojni geotermalni izvori i gejziri, poput El Tatio, koji su impresivni za posmatranje i nude priliku za kupanje u vrućim izvorima.

Iako je veći dio Atacame nenaseljen, postoje mala naselja i gradovi poput San Pedro de Atacama koji služe kao baza za turiste koji istražuju pustinju i njezine znamenitosti.

Pustinja Atacama je jedno od najčarobnijih mjesta na Zemlji zbog svoje surove ljepote, čudesnih prirodnih pojava i prilike za istraživanje astronomskih čuda. Posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze kako bi doživjeli ovaj jedinstveni i izazovni krajolik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X