05/22/2024
Ljudi

Preporuke Stručnjaka Da Spriječiš Proljetnu Alergiju?

Proljeće je pred nama kad počinje sezona pojave najčešćih alergena, koji izazivaju alergije. Osobe koje su preosjetljive na neki od alergena trebaju poznavati preventivne mjere kojima mogu smanjiti izloženost alergenu i umanjiti simptome. Oni koji u ovo vrijeme imaju simptome peludne groznice, poput svrbeža i suzenja očiju, curenja i svrbeža nosa, kihanja, kašljanja i sličnoga, trebaju posumnjati na moguću alergijsku podlogu i zatražiti savjet svog ljekara.

Alergije i alergijske bolesti danas nazivamo bolestima modernog doba

Alergijom nazivamo neprimjereni odgovor imunološkog sustava na tvar iz okoliša koju nazivamo alergen. Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima modernog doba jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste na globalnoj razini, posebno u razvijenim zemljama gdje danas pogađaju jednog od četiri stanovnika. Upravo zbog ove sveprisutnosti, kao i zdravstvene i ekonomske važnosti, potrebno je na vrijeme prepoznati alergijske simptome i pravilno pristupati zbrinjavanju ovih stanja.

Šta su alergeni?

Alergeni imaju cjelogodišnji ili sezonski karakter, zavisno o kojoj vrsti alergena se radi. S obzirom na mjesto doticaja s organizmom (usta, nos, oči, grlo, koža), alergeni mogu izazvati specifične lokalne ili sistemske reakcije, koje prepoznajemo kao simptome alergije. Ako simptome izaziva određena vrsta hrane, grinje, kućna prašina ili pak dlaka životinja, onda smo svjesni da je izloženost ovim tvarima uglavnom prisutna tokom cijele godine. No, sezonski alergeni, prvenstveno misleći na one koje udišemo (pelud), počinju s prvim danima proljeća te nastavljaju svoj utjecaj tokom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati njihovu raspodjelu tokom sezone kako bi spriječili njihov neželjeni utjecaja

Kada govorimo o alergijama i povezanim alergijskim bolestima, koje u nekim slučajevima mogu biti i po život opasna stanja (anafilaksija), te ekonomskim i socijalnim aspektima ovih stanja, jasno je koliko je važna prevencija doticaja s alergenom, a time i razvoja alergijskih simptoma.

Načini prevencije protiv alergija

Postoji nekoliko načina na koji se može prevenirati alergija na najčešći sezonski alergen koji se javlja s početkom proljeća, odnosno pelud: Izbjegavanje alergena vrlo je važno no ponekad teško izvodivo i nepraktično. Ako nije moguće izbjeći kontakt, onda ga je potrebno smanjiti na najmanju moguću mjeru. Ako govorimo o peludi kao najčešćem sezonskom alergenu koji se javlja u proljeće, ljeto i jesen u doba cvjetanja stabala, trava i korova, onda danas imamo na raspolaganju nekoliko pomagala pomoću kojih možemo pratiti razinu peludi u zraku te ovisno o razini iste planirati dnevne aktivnosti i postići aktivnu kontrolu vlastitog zdravlja.

Važan je podatak da je koncentracija peludi u zraku općenito veća ujutro i za vrijeme vjetrovitog i sunčanog vremena i obrnuto, manja tokom kišovitog i hladnog vremena. Preporučuje se svakodnevno tuširanje i pranje kose prije spavanja uz pranje posteljine barem jednom sedmično.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X