04/18/2024
Kultura Ljudi

Tradicija potkivanja jaja i dalje živi u Kreševu

Kreševo je gradić u blizini Sarajeva, smješten u kotlini rječice Kreševčice ispod srednjovjekovne utvrde Bedem. Ispod utvrde formirano je naselje Kreševo. Ono se naglo razvija dolaskom rudara Sasa. Počinje prerada ruda i razvija se zanatstvo—kovačija. Bili su tu brojni rudnici ili kako su ih tada nazivali majdani u kojima se kopala ruda barita, žive i željeza. Već u srednjem stoljeću Kreševo se nadaleko pročulo po vještim kovačima koji su svoj obrt izdigli na umjetničku razinu.

Kruna te kovačke vještine bilo je potkivanje jajeta. Uspjeh u potkivanju jajeta nekad je predstavljao potvrdu da je mladi kovač naučio kovački zanat, a danas čini tek jedan segment tradicije vezane za taj zanat. Najjednostavnije objašnjenje želje da se potkuje jaje, uz dokazivanje umijeća, nalazi se u samim simbolima jajeta i potkovice. Jaje je, naime, uvijek bilo simbol novog života i preporoda, a potkova je simbol sreće. U toj simbolici ima onog čemu čovjek stalno teži, a to je život u sreći, miru i blagostanju. Potkivanje jaja u Kreševu postala je tradicija koja se nastavlja i danas.

Zanimljivost vezana za tradiciju potkivanja jaja je da se nijedan kovač u Kreševu nije mogao oženiti, ako nije znao potkovati jaje. Ako mladić, kovač, nije znao potkovati jaje to je značilo kako nije dobar majstor, a ako nije dobar majstor, neće moći ni uzdržavati svoju obitelj. Jaja se potkivaju potkovama. Mogu se dodati i drugi ukrasi—grbovi gradova, klubova, …, no nikada sami bez potkova. Suvenir – POTKOVANO JAJE može se naći na svim kontinetima svijeta. Kreševo je jedini grad ne samo u Bosni I Hercegovini, već i šire, u kojemu tradicija potkivanja jaja još živi. Suvenir “Potkovano jaje” možete poručiti na e-mail: gabelkre@gmail.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X