06/14/2024
Azija Geo škola

Nastanak Himalaja: Sudar tektonskih ploča

Himalaji su nastali kao rezultat sudaranja dviju velikih tektonskih ploča – indijske ploče i evroazijske ploče. Ovaj proces poznat je kao konvergentna granica, a kreće se milionima godina unazad. Evo kako su Himalaji nastali:

Historija sudaranja: Prije otprilike 50 miliona godina, indijska ploča, koja je tada bila dio superkontinenta Gondvane, počela se pomicati prema sjeveru prema evroazijskoj ploči. Ovaj pomak bio je spor, ali konstantan.

Sudar ploča: Prije oko 40 miliona godina, indijska ploča se sudarila s evroazijskom pločom, a zatim se počela podvlačiti pod nju. Ovaj proces je rezultirao izdizanjem i nabiranjem stijena duž sudarne granice.

Stvaranje Himalaja: Tokom miliona godina, intenzivan pritisak izazvan sudarom i podvlačenjem ploča doveo je do stvaranja impozantnih planinskih lanaca – Himalaja.

Još aktivnih promjena: Himalaji i dalje rastu, iako to čine vrlo sporo, 1-2 centimetara godišnje. Osim toga, ova regija je podložna zemljotresima, jer napetost između ploča popušta kroz povremene zemljotrese.

Geološke formacije: Himalaji su poznati po raznolikim geološkim formacijama, uključujući stijene, ledenjake, vrhunce i doline. Mont Everest, najviši vrh na svijetu, nalazi se na ovom planinskom lancu.

    Himalaji se protežu kroz pet azijskih država – Indiju, Nepal, Butan, Kinu i Pakistan. Ovi planinski lanci igraju ključnu ulogu u regulaciji klime u regiji, pružajući izvore rijeka koje su od vitalnog značaja za brojne zajednice i ekosustave. Također su važni za kulturu, vjerovanja i historiju ovih zemalja te privlače planinare i istraživače iz cijelog svijeta.

    Komentariši

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    X