07/22/2024
Okoliš Vijesti

Oatly kampanja poziva na obavezno označavanje klimatskog utjecaja na hranu i piće u Velikoj Britaniji

Oatly je danas pokrenuo kampanju kojom poziva proizvođače hrane i pića u Velikoj Britaniji da objave klimatski utjecaj svojih proizvoda, istovremeno objavljujući novi izvještaj koji argumentira obavezno označavanje.

Ova kompanija je nazvala svoj novi izvještaj “Označavanje po klimi: Zašto ne?” kako bi istaknula da ova tema nije crno-bijela, gdje su neki proizvodi dobri, a drugi loši.

Izvještaj tvrdi da javnost već podržava označavanje po klimi, a istraživanje koje je naručila Oatly pokazuje da više od polovine potrošača podržava takvo označavanje, a među osobama mlađim od 35 godina, taj postotak se povećava na gotovo tri četvrtine.

Također, proizvođač biljnih napitaka je otkrio da bi gotovo polovina potrošača bila spremna preći na niskougljičnu prehranu smanjenjem konzumacije hrane s visokim emisijama, dok bi samo malo više od desetine ispitanika bilo spremno potpuno izbjegavati hranu visokog ekološkog utjecaja.

Oatly, koji već od 2019. godine objavljuje podatke o ugljičnom otisku svojih proizvoda u Velikoj Britaniji, tvrdi da se slične oznake već koriste u sektorima automobila, energije i tehnologije. Tvrdi da bi takvo označavanje hrane i pića pomoglo smanjenju emisija stakleničkih plinova, što je jedan od najvećih izvora emisija u Velikoj Britaniji. Ova kampanja dolazi nakon što je vlada nedavno predstavila prijedloge za označavanje učinkovitosti potrošnje vode kod kućnih aparata.

Bryan Carroll, generalni menadžer Oatly-ja u Velikoj Britaniji, izjavio je: “Hrana i piće koju konzumiramo odgovorna je za trećinu ukupnih emisija u Velikoj Britaniji. Znanstvenici, uključujući Klimatski odbor vlade Velike Britanije, jasno ističu da te emisije hitno moraju pasti i da je promjena potrošačkog ponašanja nužna.

“Naš stav je da nije razumno očekivati da će se to dogoditi ako potrošačima nije dostupna informacija koja im je potrebna da bi donijeli informirane odluke. S obzirom na hitnost problema klimatskih promjena, smatramo da bi kupcima trebalo biti jednako lako pronaći klimatski utjecaj proizvoda kao što je lako pronaći cijenu.”

Kroz ovu kampanju, Oatly se nada surađivati s drugim tvrtkama kako bi razvili učinkovit sustav označavanja i kako bi pritisnuli britansku vladu da učini obavezno označavanje obveznim za velike tvrtke, slično pravilima koja već postoje za nutritivne informacije.

Također, kako bi istaknuli manji ekološki utjecaj biljnih proizvoda, Oatly je ponudio industriji mliječnih proizvoda besplatni prostor na reklamnim panoima pored oglasa s informacijama o klimatskom utjecaju Oatly proizvoda, pod uvjetom da i sami objave svoj utjecaj na okoliš.

Ova kampanja je dio trenda u kojem sve više tvrtki obećava uključivanje podataka o emisijama stakleničkih plinova na proizvodima i jelovnicima. Prošle sedmice, hotelski gigant Hilton najavio je proširenje označavanja emisija stakleničkih plinova na svojim jelovnicima u gotovo 30 svojih najvažnijih hotela u Velikoj Britaniji, čime postaje prva hotelska kompanija u Velikoj Britaniji koja to radi u takvom opsegu, dok je dostavna kompanija Just Eat pokrenula testiranje označavanja emisija stakleničkih plinova.

Kroz britansku vladinu “Partnerstvo za transparentnost podataka o hrani”, “eko radna grupa” istražuje kako bi industrija hrane i pića mogla standardizirati metodologiju i izvore podataka za mjerenje i izvješćivanje o emisijama trećeg opsega, kao i za dobrovoljne ekološke oznake na hrani.

Ipak, ministri su se više puta protivili pokušajima da se potakne smanjenje konzumacije mesa i mliječnih proizvoda i nedavno su pokušali politizirati pitanje, optužujući opoziciju za podršku porezu na meso.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X