07/22/2024
Kultura Ljudi

Kultura starih Inka

je izuzetno fascinantna i bogata, a ovdje su neke zanimljive činjenice o njihovoj kulturi:

Kraljevska država: Inke su vladali ogromnim carstvom koje se prostiralo duž zapadne obale Južne Amerike, uključujući današnje teritorije Perua, Ekvadora, Čilea, Bolivije i Kolumbije. Njihova država, poznata kao Tawantinsuyu, bila je centralizovana i autokratska, sa vladarom, poznatim kao Sapa Inka, na vrhu hijerarhije.

Inovativni sistem vođenja: Inke su razvili složen sistem vođenja koji se temeljio na mreži cesta poznatoj kao Qhapaq Ñan. Ove ceste su povezivale različite dijelove carstva i omogućavale brzu komunikaciju i transport trupa i resursa.

Najveći gradovi bez oružanih sukoba: Inke su poznate po gradovima kao što je Cuzco, Machu Picchu i Ollantaytambo. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se čini da su ovi gradovi izgrađeni bez upotrebe točkova i metala, a sve su se kamene konstrukcije savršeno uklapale, bez upotrebe maltera.

Neprocjenjivi jezik Kječua: Jezik Kječua bio je jezik Inka, iako je danas mnogo manje rasprostranjen. Zanimljivo je da su Inke koristile mnemonički sistem zasnovan na čvorovima na konopima, poznat kao khipu, za vođenje evidencije o popisu stanovništva, porezima i drugim administrativnim potrebama.

Agriculturalni uspjeh: Inke su bili vrhunski poljoprivrednici koji su stvorili terasaste farme poznate kao andske terase. Ove terase su omogućile uzgoj različitih vrsta usjeva na strmim planinama i doprinijele stabilnom snabdjevanju stanovništva hranom.

Religija i mitologija: Inke su imali bogat panteon božanstava, pri čemu je najvažniji bio Inti, bog Sunca. Takođe, priče o njihovim mitološkim herojima i legendama su igrale važnu ulogu u njihovoj kulturi, a Machu Picchu se smatra svetim mjestom koje je služilo za religijske i astronomske svrhe.

Zlatno i srebrno naslijeđe: Inke su bili poznati po svojoj vještini u obradi zlata i srebra. Izrađivali su različite nakite, posuđe i druge predmete od ovih plemenitih metala. Mnogi od ovih predmeta su sačuvani i izloženi u muzejima širom svijeta.

Machu Picchu: Verovatno najpoznatiji spomenik kulture Inka je citadela Machu Picchu, koja se nalazi u planinama Anda u Peruu. Ovo impresivno arheološko nalazište privlači milione turista svake godine i smatra se jednim od najfotografisanijih mijesta na svijetu.

Kultura starih Inka ostavlja nas bez daha svojom složenošću, inovacijama i impresivnim dostignućima u arhitekturi, poljoprivredi i umjetnosti. Njihovo nasljeđe i danas ostavlja dubok utisak na svijet, a Machu Picchu je simbol tog nasljeđa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X