05/29/2024
Kultura

Historija Svačijeg Omiljenog Toplog Napitka Za Dobro Jutro + Drevni Recept Po Kojem Su Ga Pravili Stari Narodi, Maje I Asteci

Priča o čokoladi seže u drevnu prošlost, a prvi put se spominje u civilizacijama Indijanaca, Maja, Azteka i Olmeka koji su živjeli na području centralne Amerike. Oni su prvi koristili plodove drveta Theobroma cacaoa (u prijevodu: hrana bogova), za pripravku napitka koji je preteča današnjeg kakaoa.Tadašnji kakao je bio gusta tekućina koji su pripravljali kuhanjem usitnjenih plodova kakaoa sa dodatkom kukuruza, mljevenih chilli papričica, vanilije, sjemenki, korijenja, meda i raznih vrsta cvijeća. Kakao i čokolada bilo je piće za sve klase i sastavni dio javnih ceremonija i rituala, a smatrao se eliksirom zdravlja.

Platežna vrijednost kakaoa

“Najranija poznata plantaža kakaovca djelo je ruku Maja, a drevnim civilizacijama su plodovi kakaovca bili iznimno dragocjeni pa su ih koristili i kao sredstvo plaćanja. Tako se, među ostalim, vjeruje da su Azteci, kada bi pobijedili pojedino pleme, zahtijevali isplatu u kakau. Legenda, također, kaže da su u Nikaragvi, uoči dolaska Evropljana, zrna kakaoa korištena umjesto novca, poput kovanica.”

Još su drevna američka plemena koristila zrna kakaoa kao sredstvo plaćanje, a koliko su ona uistinu bila dragocjena najbolje dočarava platežna moć kakaoa kroz historiju:

-1200. godine je u plemenima Azteka 400 zrna kakaoa vrijedilo 1 Zontli, a 8000 zrna 1 Xiquipilli iako nema podataka koliko je točno vrijedio tadašnji aztečki novac.
-1513. godine se za 100 sjemenki kakaoa mogao kupiti rob.
-1545 .godine se u Španiji ćurka “plaćala” sa 200 sjemenki kakaoa, zec sa 100 sjemenki, a za jaje je trebalo izdvojiti 3 zrna.
-1625. godine 200 malih zrna kakaoa vrijedilo je kao 1 španski real odnosno 4 centi.
I danas, u zemljama poput Gane i Obale Bjelokosti ljudi rijetko jedu čokoladu, jer im je daleko vrijednija kao sredstvo za razmjenu nego kao hrana.

Galerija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X