05/29/2024
Kultura Putovanja

Čarolija Počitelja: Susret orijenta i mediterana

Počitelj je historijsko naselje smješteno u blizini grada Čapljina, u Bosni i Hercegovini. Ovo naselje je jedno od najznačajnijih kulturno-historijskih cjelina u zemlji, a njegova historija i ime kriju brojne zanimljivosti:

Ime Počitelj ima arhaično porijeklo, a etimologija nije potpuno razjašnjena. Postoje različite teorije o tome kako je naselje dobilo svoje ime, uključujući da je ime izvedeno od glagola “počivati”, da su ga kastelani (gradski upravitelji) dali naselju, ili da se radi o izrazu iz drugih jezika poput hungarizma ili talijanskog “cittadela” za grad.

Počitelj predstavlja tvrđavu koja potječe iz srednjeg vijeka. Nalazi se uz lijevu obalu rijeke Neretve, a uloga te tvrđave bila je štititi ulaz u dolinu donje Neretve na putu iz Drijeva prema Bišću. Prvi put se Počitelj spominje u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444. godine, a kasnije se pojavljuje u drugim dokumentima.

Počitelj je postao značajno naselje u Hercegovini tokom 16. stoljeća. Ovdje su se ispreplele orijentalna i mediteranska arhitektonska tradicija. Neki od značajnih objekata koji su preživjeli do danas uključuju Šišman Ibrahim-pašinu džamiju, Počiteljsku sahat-kulu, medresu, hamam, han te kuću Gavrankapetanovića. Ova arhitektura svjedoči o bogatoj historijii Počitelja i susretu različitih kultura.

Počitelj je podnesen kao kandidat za upis na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, što ukazuje na njegovu iznimnu kulturnu vrijednost i važnost na globalnoj razini.

U januaru 2003. godine, historijsko područje Počitelja je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, što ga dodatno štiti i ističe njegovu kulturnu važnost.

Počitelj je nevjerojatno historijsko naselje koje privlači posjetitelje svojom bogatom historijom, arhitekturom i šarmom koji spaja orijentalne i mediteranske utjecaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X