04/18/2024
Geo škola Putovanja

Prirodne ljepote Jablanice: planine, rijeke i avanture

Jablanica je bosanskohercegovački grad nastao na rijeci Neretvi između visokih dinarskih planina, Prenja i Čvrsnice. Grad se smjesto na nekoliko terasa na nadmorskoj visini od 202 metra, pred ulazom Neretve u kanjonastu dolinu dugu 30 km i na nekim mjestima duboku 1500 m. Uzvodno na Neretvi je izgrađeno vještačko Jablaničko jezero u dužini od 24,5 km i širine 0,56 km. Jezero je nastalo podizanjem vještačke brane u blizini grada Jablanice, gdje je izgrađena i HE “Jablanica”.

Jablanica po zadnjem popisu iz 2013. godine broji 4.202, a općina Jablanica 10.580 stanovnika. Administrativno pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Grad Jablanica ima bogatu historiju i mnoge zanimljivosti. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom gradu:

Bitka na Neretvi: Jablanica je poznata po Bitki na Neretvi, koja se odigrala tokom Drugog svjetskog rata u kojoj su partizani su uspješno zaustavili njemačku ofanzivu.

Muzej Bitke na Neretvi: U Jablanici se nalazi Muzej Bitke na Neretvi posvećen spomenutoj bitki. Muzej čuva mnoge artefakte i dokumente iz tog razdoblja, pružajući posjetiteljima priliku da se upoznaju sa historijom ovog važnog događaja.

Prirodne ljepote: Jablanica se smjestila u prekrasnom prirodnom okruženju, okružena planinama i rijekama. Ovo područje nudi brojne mogućnosti za planinarenje, ribolov, rafting i druge aktivnosti na otvorenom.

Tradicionalna kuhinja: Bosanska kuhinja je poznata po svojim ukusnim jelima, a Jablanica nije iznimka. Posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim bosanskim jelima kao što su ćevapi, burek i posebno različiti specijaliteti od janjetine.

Nekropole stećaka: U okolini Jablanice možete pronaći mnoge kamene spomenike i stećke koji svjedoče o bogatoj historiji i kulturi ovog područja.

Ribarska tradicija: Rijeka Neretva, koja teče kroz Jablanicu, poznata je po ribolovu, zbog čega možete uživati u svježim ribljim specijalitetima.

Ovo su samo neke od zanimljivosti grada Jablanice u Bosni i Hercegovini. Grad ima mnogo više za ponuditi, bilo da ste zainteresirani za historiju, kulturu, prirodu ili gastronomiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X