04/16/2024
Geo škola Ljudi

Eratosten – otac geografije

Eratosten je bio antički grčki matematičar, astronom i geograf koji je živio u Aleksandriji u 3. stoljeću pr. Kr.

Jedan od njegovih najpoznatijih doprinosa matematici bio je proračun obima Zemlje. Eratosten je primijetio da na dan ljetnog solsticija, Sunce je tačno iznad Aleksandrije, no nije bilo u vertikalnom položaju iznad Asuana, grada na jugu Egipta. Koristeći svoje matematičke vještine i trigonometriju, Eratosten je izračunao da je kut između vertikale i Sunčevih zraka u Asuanu jednak 1/50 punog kružnog ugla. Na temelju toga, zaključio je da je udaljenost između Aleksandrije i Asuana približno 1/50 opsega Zemlje.

Također je pridonio astronomiji, proučavajući kretanje planeta i zvijezda, a njegovi radovi na geometriji bili su temeljni za razvoj te discipline. Eratosten je također bio važan u području geografije, stvarajući jednu od prvih poznatih svjetskih mapa. Ta mapa je sadržavala veći dio tada poznatog svijeta i bila je prva poznata karta svijeta u kojoj su linije geografske širine i dužine koristile za označavanje lokacija.

Eratostenov doprinos znanosti i matematici ostavlja neizbrisiv trag u povijesti, a njegova spoznaja o veličini Zemlje i razumijevanje matematičkih principa i geometrije ostala su važna polazišta za mnoge buduće naučnike.

Jedna od zanimljivosti vezanih za Eratostena jest da je postavio temelje za koncepte i metode koje se danas koriste u području geodezije, odnosno znanosti koja se bavi mjerenjem i određivanjem oblika i veličine Zemlje. Njegov metod mjerenja obima Zemlje temelj je za moderna geodetska istraživanja.

Osim toga, Eratosten je bio i izuzetno važan u promociji grčke kulture i znanja u Aleksandriji, koja je tada bila epicentar znanstvenog i intelektualnog života. On je bio upravitelj Aleksandrijske knjižnice, jedne od najpoznatijih knjižnica u antičkom svijetu, gdje su se čuvali brojni spisi i tekstovi iz različitih disciplina, uključujući matematiku, astronomiju, filozofiju i druge znanosti. Njegova uloga u očuvanju i širenju znanja iz tog vremena ne može se previdjeti.

Eratosten je također poznat po tome što je prvi koji je upotrijebio riječ “geografija” za opisivanje znanosti koja proučava Zemlju i njezine karakteristike. Riječ “geografija” dolazi iz grčkog jezika, gdje “geo” znači “Zemlja” i “graphein” znači “pisati”. Dakle, geografija je doslovno “pisanje o Zemlji”.

Eratosten je svojim radom postavio temelje za daljnji razvoj geografije kao znanstvene discipline, a njegova istraživanja o veličini i obliku Zemlje, kao i stvaranje svjetske karte, bili su ključni koraci u razumijevanju svijeta oko nas. Ova riječ “geografija” i koncepti koje je Eratosten razvio ostali su s nama kroz povijest i danas se koriste u proučavanju Zemlje i njezinih geografskih svojstava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X