04/16/2024
Kultura Ljudi

Kako Englezi prave čaj?

Priprema čaja na engleski način je veoma tradicionalna i postoji nekoliko varijacija, ali evo osnovnih koraka za pripremu engleskog čaja:

Sastojci:

  • Crni čaj (obično čaj u vrećici, ali može biti i listići crnog čaja)
  • Kipuća voda
  • Mlijeko
  • Šećer (opciono)
  • Šolja ili šoljice za čaj

Uputstvo:

Prokuhajte vodu: Stavite vodu da proključa. Idealna temperatura vode za pripremu crnog čaja je oko 90-95°C.

Zagrijte šolje: Dok voda ključa, stavite malo kipuće vode u šolje u kojima će se služiti čaj. Ovo će zagrijati šolje i pomoći da čaj ostane topliji.

Stavite čaj u šolju: Ako koristite čaj u vrećici, stavite jednu vrećicu u svaku šolju. Ako koristite listiće crnog čaja, stavite jednu kašičicu listića u svaku šolju.

Prelite vodom: Nakon što voda proključa, prelijte je preko čaja u šoljama. Popunite šolju gotovo do vrha. Ostavite da čaj odstoji od 3 do 5 minuta, zavisno o željenom jačini čaja.

Dodajte mlijeko: Nakon što je čaj odstajao, dodajte malo mlijeka prema ukusu. Englezi često koriste punomasno mlijeko, ali možete koristiti i obrano ili biljno mlijeko ako želite. Šećer se takođe dodaje prema ukusu.

Promiješajte i poslužite: Pažljivo promiješajte čaj kako biste sjedinili čaj i mlijeko. Poslužite ga sa kolačićima, sendvičima ili tradicionalnim engleskim kolačima kao što su scones.

Važno je napomenuti da u Engleskoj postoji tradicionalna razlika između “čaja s mlijekom” i “čaja bez mlijeka”. “Čaj s mlijekom” je onaj u kojem se mlijeko dodaje nakon što je čaj pripremljen, dok se “čaj bez mlijeka” pije bez dodatka mlijeka.

Takođe, mnogi Englezi preferiraju posebne vrste čajeva kao što su Earl Grey, English Breakfast i Darjeeling, ali osnovna priprema ostaje slična.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X