07/22/2024
Kultura Ljudi

Kako napraviti dobar ajvar?

Ajvar je popularna balkanska poslastica koja se pravi od crvenih paprika i obično se konzumira kao dodatak jelima ili namaz na hljebu. Evo kako možete napraviti ukusan ajvar:

Sastojci:

 • 1 kg crvenih paprika
 • 2-3 češnja bijelog luka
 • 2-3 ljute papričice (opciono, za ljubitelje ljute hrane)
 • 100 ml ulja (najbolje suncokretovo)
 • So po ukusu
 • Šećer po ukusu
 • Sirće (bijelo ili jabukovo) po ukusu

Uputstvo:

 1. Priprema paprika: Operite crvene paprike, odstranite peteljke i sjemenke. Paprike možete peći na roštilju, u rerni ili na šporetu. Najčešće se koristi pečenje na otvorenoj vatri, na roštilju ili plinskom šporetu. Potrebno je da paprike budu dobro ispečene sa svih strana, dok im koža ne postane crna i krckava. To će im dati poseban okus. Kada su paprike pečene, stavite ih u plastičnu vrećicu ili pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
 2. Skidanje kože: Kada su se ohladile, paprike ćete lako oguliti. Kožu ćete jednostavno skinuti rukama. Nemojte koristiti vodu za ovaj korak kako ne biste isprali ukus.
 3. Mljevenje: Mljevenje možete obaviti ručno, ako volite da ajvar bude sa komadićima, ili uz pomoć blendera za kremastiji ajvar. Mljevenje treba obaviti zajedno sa bijelim lukom i ljutim papričicama ako ih koristite. Dodajte so, šećer i sirće po ukusu.
 4. Kuhanje: Mljevenu smjesu stavite u dublju šerpu ili lonac, dodajte ulje i kuvajte na niskoj temperaturi. Tokom kuhanja, ajvar treba povremeno miješati kako se ne bi zalijepio za dno posude. Kuhanje može potrajati nekoliko sati dok ajvar ne dobije željenu konzistenciju. Pravilno skuhan ajvar treba biti gust i kremast.
 5. Sterilizacija tegli: Dok se ajvar kuha, pripremite staklene tegle tako da budu čiste i sterilne. Najbolje je da ih operete toplom vodom i sapunom, a zatim prokuhate na niskoj temperaturi ili ih zagrijete u pećnici na oko 100°C.
 6. Punjenje tegli: Topao ajvar sipajte u sterilne tegle dok su još vruće. Zatvorite tegle čvrsto poklopcima.
 7. Čuvanje: Tegle sa ajvarom ohladite i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, poput podruma ili frižidera. Ajvar može trajati dugo, čak i nekoliko mjeseci ako je pravilno sterilizovan i zatvoren.

Nakon što napravite svoj ajvar, možete ga koristiti kao namaz na hljebu, dodatak roštilju ili kao sastojak raznih jela. Uživajte u pripremi i degustaciji!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X