04/18/2024
Europa Kultura

Kuharska škola Cordon Bleu (Le Cordon Bleu)

Svjetski poznata kuharska škola sa sjedištem u Francuskoj, koja se smatra jednom od najprestižnijih ustanova za obuku kuhara i kuharica. Škola ima dugu historiju i bogato nasljeđe koje seže unatrag gotovo stoljeće i pol. Evo nekoliko ključnih informacija o školi Cordon Bleu:

Škola Cordon Bleu osnovana je 1895. godine u Parizu, Francuska, od strane Marthe Distel, žene ugostitelja i penzioniranog vojnog časnika Henrija Le Sânc. Naziv “Cordon Bleu” potječe od Ordena Svetog Duha (L’Ordre du Saint-Esprit), visokog francuskog viteškog reda, čiji je simbol bio plavi okovratnik. Taj simbol plavog okovratnika označavao je iznimnu kvalitetu hrane koja se pripremala u toj školi.

Cordon Bleu nudi različite programe obuke u kuharskim vještinama, pekarstvu, slastičarstvu i hotelijerstvu. Njihovi programi obuhvaćaju sve, od osnovnih tehnika kuhanja do naprednih kuharskih vještina. Mnogi uspješni kuhari i slastičari širom svijeta stekli su svoje vještine i obrazovanje u ovoj prestižnoj školi.

Cordon Bleu ima kampuse i partnerske škole diljem svijeta, uključujući gradove kao što su Pariz, London, Tokio, Sydney, Ottawa, i mnoge druge. Ova međunarodna prisutnost omogućava studentima pristup različitim kulinarskim tradicijama i regionalnim kuhinjama.

Škola Cordon Bleu ima impresivan popis diplomiranih studenata koji su postali svjetski poznati kuhari, kuharice i chefovi. Neki od njih uključuju Juliju Child, Emerila Lagasse, Giadu De Laurentiis, i mnoge druge ugledne osobe u svijetu kulinarstva.

Cordon Bleu je poznat po svom naglasku na klasičnim tehnikama kuhanja, preciznosti, i upotrebi visokokvalitetnih sastojaka. Studenti se uče kako pripremati različita jela, od tradicionalnih francuskih specijaliteta do svjetskih kulinarskih trendova.

Osim obrazovnih programa, Cordon Bleu upravlja restoranima i objavljuje kuharske knjige koje promiču francusku kuhinju i kulinarsku kulturu

Kuharska škola Cordon Bleu ostaje ikonična i visoko poštovana u kuharskom svijetu. Njezino nasljeđe i obrazovni programi čine je odredištem za aspirirane kuhare i slastičare iz cijelog svijeta koji žele usavršiti svoje vještine u svijetu kulinarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X