04/16/2024
Okoliš S. Amerika

Hoće li neki sjeverozapadni vukovi zvati Colorado svojim domom?

Sjeverozapadni vukovi bi uskoro mogli biti na putu za Colorado. Tamošnji upravitelji divljim životinjama kažu da moraju dovesti vukove u svoju državu, nakon što su vukovi istrijebljeni 1940-ih. Zbog toga su se obratili sjeverozapadu za pomoć. Ali do sada ta pomoć nije ostvarena.

Prijedlog za 2020. u Coloradu koji je usvojen i sada je državni zakon zahtijeva da država počne ponovno useljavati vukove do kraja ove godine.

Iako je nekoliko vukova dolutalo u Colorado iz susjednih područja, to nije dovoljno da se održi populacija, zbog čega se upravitelji divljih životinja nadaju da će skupiti nekoliko vukova iz drugih država i preseliti ih duž zapadne padine Colorada.

Nema službenih procjena broja vukova u Coloradu, iako upravitelji divljih životinja kažu da bi ih moglo biti najmanje šest u državi.

“Prošlo je predugo, zapravo cijelo stoljeće, otkako je Colorado imao populaciju vukova”, rekao je Michael Robinson, viši zagovornik zaštite pri Centru za biološku raznolikost.

Sjeverozapadni vukovi bi jednog dana mogli krenuti u Colorado.  Tamošnji upravitelji divljim životinjama kažu da moraju dovesti vukove iz druge države kako bi obnovili svoju populaciju vukova.

Neka istraživanja sugeriraju da dovođenje vukova u područja gdje su istrijebljeni može učiniti prirodni krajolik zdravijim .

U pokušaju da vrati vukove, Colorado je poslao pisma tražeći razgovore sa službenicima za divlje životinje u Washingtonu, Montani, Idahu i Oregonu.

Ako nijedna država ne poduzme korake, glasnogovornik Colorado Parks and Wildlife Travis Duncan rekao je da će Colorado iscrpiti sve mogućnosti za ponovno uvođenje vukova.

Sat ipak ističe. Colorado bi želio početi seliti vukove sredinom ili krajem prosinca.

U pismu poslanom Washingtonskom direktoru Fish and Wildlife, direktor Colorado Parks and Wildlife Jeff Davis iznio je početni zahtjev svog odjela: Željeli bi dovesti 10-15 vukova, vjerojatno iz različitih država, u razdoblju od tri do pet godina. To bi bilo ukupno 30-50 vukova.

“Za države koje imaju i federalno popisane i uklonjene populacije, mi bismo samo tražili vukove iz federalno uklonjenog dijela vaše države”, napisao je Davis u pismu od 15. svibnja.

U Washingtonu bi to bila istočna trećina države, gdje većina vukova živi.

Povjerenstvo za ribu i divlje životinje Washingtona kratko je raspravljalo o prijedlogu na svom zadnjem sastanku. Povjerenici su izglasali zahtjev da direktorica odjela, Kelly Susewind, odgovori na pismo. Zamolili su ga da u nekom trenutku pojasni da sada možda nije pravi trenutak za pomoć.

“Ovo zapravo nije nešto oko čega smo toliko entuzijastični”, rekla je povjerenica Barbara Baker tijekom sastanka 23. lipnja. “Ali želimo čuti više (o prijedlogu).”

X