07/22/2024
J. Amerika Priroda

Brazil zabranjuje testiranje kozmetike i mirisa na životinjama

Kralježnjaci se više ne mogu koristiti u testovima koji se provode za razvoj i kontrolu kvalitete mirisa, kozmetičkih proizvoda i proizvoda za osobnu njegu u Brazilu. Zabranu, o kojoj se nekoliko godina raspravljalo u saveznom parlamentu, naposljetku je provela nova Lulina vlada putem rezolucije ( Resolução No 58/2023 ) Nacionalnog vijeća za kontrolu pokusa na životinjama (Concea – Conselho Nacional de Controle de Experimentação Animal ), kolegijalno tijelo pod ingerencijom Ministarstva znanosti, tehnologije i inovacija (MCTI).

Mjera se odnosi na proizvode za koje su formule i komponente već dokazano sigurne i učinkovite. Za ostale, novi tekst zahtijeva korištenje alternativnih metoda. Prema Kátii de Angelis, koordinatorici Concee, Vijeće trenutno priznaje 40 alternativnih metoda .

“Priznali smo metode za procjenu toksičnosti kože pomoću umjetne kože ili iritacije oka pomoću umjetne rožnice. Ove alternativne metode omogućuju nam da zadržimo svoju autonomiju u procjeni novih sastojaka, posebno onih koji potječu iz naše bioraznolikosti, na primjer u Amazonu, i bez korištenja životinja ili vjerojatno vrlo malog broja životinja.” objasnila je .

Kátia de Angelis također je istaknula da novi tekst Brazil usklađuje s najnovijim međunarodnim zakonodavstvom u ovom području. Danas je više od 40 zemalja diljem svijeta već zabranilo testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama, uključujući zemlje članice Europske unije ili u Latinskoj Americi, zemlje poput Kolumbije, Meksika i Gvatemale. Međutim, brazilski tekst ne predviđa zabranu uvoza proizvoda testiranih u inozemstvu.

Tekst je odobren prošlog decembra tijekom sastanka Concea, a 28. veljače ga je potpisala ministrica znanosti, tehnologije i inovacija Luciana Santos. Stupio je na snagu 1. ožujka 2023. godine.

Krajem prošle godine Savezni senat odobrio je sličan tekst prije nego što ga je poslao Zastupničkom domu. Osim zabrane, projektom su predviđene inspekcijske mjere i strateški plan za usvajanje alternativnih metoda.

X