naslov geovizija vijesti

Sámi

U zemlji polarne svjetlosti

10/03/2021
#sami #laponija #narodi

Na sjeveru Europe, u zemlji polarne svjetlosti i predivne divljine prošarane šumama i zaleđenim jezerima uz mnogobrojne sobove živi i jedan narod duge historije i bogate baštine.

Sámi su narod koji živi na sjeveru Norveške, Švedske, Finske i Ruske Federacije

Njih oko 70.000, raštrkani su na površini od oko 1,1 miliona km². U Norveškoj ih živi oko 40.000, u Švedskoj oko 20.000, u Finskoj oko 7500 i u Rusiji (na poluotoku Koli) oko 2500.

 

Narod ima dugu historiju, bogatu kulturnu baštinu i živi na specifičan način. Saami su podijeljeni u desetak narodnih skupština koje se dosta razlikuju po kulturno-historijskim osobenostima, jeziku i načinu života. Neke skupine su sačuvale do danas narodne običaje svojih predaka.

Uz velika šumska bogatstva, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, laponsko područje privlači brojne turiste. Privlače ih, osim laponske kulture i običaja, predivni pejzaži s hiljadama jezera, dugomjesečne noći i dani te polarna svjetlost. Narod Saami nekad je vjerovao da prelijepa zelena, plava i ljubičasta titrajuća svjetlost na noćnom nebu nastaje zbog vatrenog repa čarobne lisice koji ona otresa o snijeg i led, pa u atmosferu frcaju iskre.

U mnogim se mjestima sjeverne Finske, Norveške i Švedske nalaze sportske zračne luke, plovi se Botničkim zaljevom, a na sjeveru oko rta Nordkappa sve do velike luke Murmansk na ruskoj Koli. Od Helsinkija se željeznicom uz Botnički zaljev putuje do grada Bormija, od kojeg vode dobre ceste prema finskom i norveškom sjeveru. Na rubu južne Laponije u Finskoj nalazi se najveće gradsko središte sjeverne Finske i Saamija - Rovaniemi. Tu se nalazi i univerzitet se pet fakulteta i oko 10 000 studenata. Gaji se i laponski kultura i jezik, posebno okolnih davvijskih Saamija.

Malo sjevernije je, samo 15-tak kilometara od Rovaniemija, malo selo Napapiiri, poznato kao sjedište Djeda Mraza, a godišnje ga posjeti više od pola miliona turista. Dalje na sjeveru Finske poznato je laponsko sjedište Inari, a na norveškoj strani Karasjok, Lakselv, Porsanger i velika sjeverna zračna luka Alta.

"
"