naslov geovizija vijesti

Afsluitdijk

U zemlji poldera

22/02/2021
#afsluitdijk #polderi #nizozemska

The Afsluitdijk je velika brana i nasip u Nizozemskoj .

Izgrađen je između 1927. i 1932. godine i proteže se od Den Oevera u provinciji North Holland do sela Zürich u provinciji Friesland , u dužini od 32 kilometra i širini od 90 metara,  na početnoj visini od 7,25 metara nadmorske visine .

Brana služi kao morska barijera za zaštitu kopna od poplava .

Afsluitdijk (doslovno prevedeno: Isključivanje nasipa) dovršen je 1932. godine, čime je Zuiderzee (Južno more) isključeno iz Sjevernog mora .

Do tada je Zuiderzee bio velika uvala južno od Sjevernog mora koja je morskim putem omogućavala pristup pet provincija Nizozemske, a posebno za vrijeme holandskog Zlatnog doba pružala je zaštićeni ulaz i izlaz za luku Amsterdam i nekoliko drugih važnih holandskih morskih luka.

Zuiderzee je pružao relativno plitka i mirna ribolovna područja za brojne gradove koji graniče sa zaljevom. Međutim, otvaranjem Noordzeekanaala (Sjevernomorski kanal) 1876. godine dobio se mnogo kraći direktan ulaz u amsterdamsku luku, a prekomjerni ribolov iscrpio je plitki zaljev. U drugoj polovini 19. vijeka postojala je sve veća potreba za kopnom za poljoprivredu. Holanđani su već imali viševjekovno iskustvo u izgradnji nasipa oko vodenog područja, iscrpivanjem  vode i pretvaranjuem dna mora (ispod 0 m nad h ) u kopno – polder.

Sljedeći veliki projekt bio je pretvaranje Zuiderzee u polder.

1886. godine nekoliko uglednika osnovalo je Društvo Zuiderzee kako bi istražilo da li je izvođenje izvedivo. Jedan od najistaknutijih članova društva bio je Cornelis Lely , istaknuti član i kasnije predsjedik društva. 1891. godine dizajnirao je prvi plan za zatvaranje i melioraciju Zuiderzee.

 

1913. Lely je bio ministar upravljanja vodama, a melioracija je bila uključena u vladin program. Njegovom se planu u početku se mnogi suprotstavljaju, posebno zbog njegovih velikih troškova, ali i zbog ribarstva. Ali nakon poplave 1916. i gladi 1918. godine, mišljenja su bila spremna za ovaj mega projekt i parlament se složio, ali trebalo je proći još 9 godina, do 1927. godine, prije nego što su radovi zapravo započeli.

Deset hiljada radnika, 27 velikih bagera, 13 plutajućih dizalica, 132 teglenice i 88 tegljača radilo je na projektu. Završen je 28. maja 1932.

 

Sam nasip, međutim, još nije bio završen, jer ga je još trebalo podići do potrebne visine, a cesta koja povezuje Frizland i Sjevernu Holandiju (trenutna autocesta A7 / E22 završena je 25. septembra 1933. godine.

"
"