naslov geovizija vijesti

Maldivi

Najniža država na svijetu

22/02/2021
#maldivi #tsunami #klimatskepromjene

 

Republika Maldivi su otočna država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka.

Maldivijski arhipelag nalazi se na grebenu Chagos-Laccadive.

Sa prosječnom nadmorskom visinom od 1,5 nad h to je najniža država na svijetu. Najviša prirodna tačka jedna od najnižih na svijetu, na 5,1 m nad h.

Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih.

Klimatske promjene će utjecati na Maldive više od većine mjesta. Razina mora na tom području porasla je za oko 20 cm u prošlom stoljeću, a UN procjenjuju da će do 2100. narasti još 58 cm.

Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u tsunamiju u Indijskom oceanu u decembru 2004. godine.

"
Republika Maldivi su otočna država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Maldivijski arhipelag nalazi se na grebenu Chagos-Laccadive. Sa prosječnom nadmorskom visinom od 1,5 nad h to je najniža država na svijetu. Najviša prirodna tačka jedna od najnižih na svijetu, na 5,1 m nad h. Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih. Klimatske promjene će utjecati na Maldive više od većine mjesta. Razina mora na tom području porasla je za oko 20 cm u prošlom stoljeću, a UN procjenjuju da će do 2100. narasti još 58 cm. Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u tsunamiju u Indijskom oceanu u decembru 2004. godine.
"