naslov geovizija vijesti

Kinderdijk

selo vjetrenjača

17/02/2021
#kinderdijk #vjetrenjače #nizozemska

Kinderdijk je selo u nizozemskoj pokrajini Južna Holandija, u općini Lekkerland, oko 15 km od Rotterdama. Smješteno je na polderu izgrađenom na slivu rijeka Lek i Noord.

 

 

U Alblasserwaardu problemi s vodom postaju sve očitiji u 13. stoljeću. Tada su iskopani veliki kanali (weteringen) kako bi se putem njih oslobodili od viška vode u polderima. Međutim, drenirano tlo se počelo spuštati dok je razina rijeke porasla zbog taloženja pijeska. Nakon nekoliko stoljeća bili su potrebni dodatni načini za održavanje poldera suhima. Odlučeno je izgraditi niz vjetrenjača s ograničenim kapacitetom koje su premostile razliku razine vode. Kako bi se isušio polder Alblasserwaard oko 1740. godine izgrađen je sistem od 19 vjetrenjača koje su ispumpavale vodu iz kanala, preko brane nazad u rezorvoar koji se ispuštao u rijeku. I dan danas je to najveća koncentracija tradicionalnih vjetrenjača u Nizozemskoj, i time u svijetu, te jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija u Nizozemskoj.

Kinderdijk je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi 1997. godine.

 

Iako se neke od vjetrenjača još uvijek koriste, glavno crpljenje vode danas obavljaju dvije dizelske crpne stanice postavljene u blizini jednog od ulaza na lokalitet vjetrenjača.

"
"