naslov geovizija vijesti

U POLJIMA LAVANDE

Provansa

01/10/2020
#lavanda #provansa #francuska

Provansa obuhvata različite pejzaže na jugu Francuske. Na sjeveru i istoku okružena je Alpima, na zapadu rijekom Ronom dok je na jugu zapljuskuju tople vode Sredozemnog mora. Shodno veličini regija ima raznolik reljef.

 

Ova živopisna regija u Francuskoj sa svojim magičnim bojama se našla na umjetničkim djelima mnogih: Sezana, Renoara, Gogena i Van Goga. I nije čudo. Ljeti je Provansa najlepša – lavanda je u punom cvatu!

Lavanda je glavni simbol Provanse. Oko 80 odsto ukupne svjetske proizvodnje uzgaja se u ovom regionu. Tu se proizvodi i kozmetika i sapun. Biljka se sadi gotovo u svakoj bašti. Međutim, glavna polja se nalaze u sjevernim regionima, Gornji Alpi i Vakliz.

Polja lavande pored vinograda nalaze se i u susjednoj regiji Drome. Centri njenog gajenja i obrade su sela Din i So. Ljubičasta polja se protežu do horizonta. Svake godine na kraju sezone, u velikim centrima se održavaju tematska slavlja. Treće nedelje jula u selu Valensol se održava festival a sredinom avgusta i praznik lavande.

Ime lavanda je vjerovatno nastalo od latinske reči “lavare” što znači kupanje.

Lavanda je korišćena hiljadama godina u parfemima, medicini i kao začin. Bačve kreme od lavande nađene su unutar Tutankamonove grobnice, i govori se da se Kleopatra kupala u parfemu lavande prije sastanka sa Julijem Cezarom. Stari Rimljani su koristili ulje lavande kao antiseptik i kao umirujuće sredstvo.

U Provansi ćete i na tanjiru naći lavandu: isušeni cvjetovi su glavni sastojak u provansalskoj kuhinji.

"
"