naslov geovizija vijesti

GIBRALTAR

Prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva

26/09/2020
#gibraltar #uk #moreuz

Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. Teritorij je vrlo male površine, a nalazi se na južnom rtu Pirinejskog poluotoka, između Atlanskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom moreuzu (Gibraltarski moreuz) koji odvaja Europu i Afriku.

Ime je izvedeno iz arapskog : جبل طارق , romanizovane :  Jabal Tariq , lit.  'Planina Tarik' (nazvana po maurskom vojskovođi Tariku ibn Zijadu iz 8. vijeka ).

 

Pejzažom dominira Gibraltarska stijena u čijem se podnožju nalazi gusto naseljeno gradsko područje, u kojem živi više od 32.000 ljudi, prvenstveno Gibraltaraca.

Teritorija Gibraltara pokriva 6,7 ​​km² i dijeli kopnenu granicu od 1,2 kilometara sa Španijom.

Grad La Linea de la Concepcion, općina u provinciji Cádiz, leži na španskoj strani granice. Špansko zaleđe čini comarca od Campo de Gibraltar (doslovno "Countryside Gibraltar").

Dužina obale je 12 kilometara. Postoje dvije obale ("bočne") Gibraltara: Istočna strana na kojoj je naselja Sandy Bay i Catalan Bay ; i Westside, gdje živi najveći dio stanovništva. Gibraltar nema administrativne podjele, ali podijeljen je na sedam glavnih stambenih područja .

 

Imajući zanemarive prirodne resurse i malo prirodnih slatkovodnih resursa, ograničenie na prirode bunare na sjeveru, donedavno je Gibraltar koristio velike betonske ili prirodne kamene slivove za prikupljanje kišnice. Svježa voda iz bušotina danas se nadopunjuje s dva postrojenja za desalinizaciju: postrojenjem reverzne osmoze , izgrađenim u tunelu unutar stijene, i postrojenjem za višestepensku destilaciju na sjevernom rta.

 

Gibraltarska stijena je 426 metara visoka, a grade je jurski krečnjci. Okružuje je niski obalni pojas. Sadrži mnoge tunelirane ceste, od kojih većinom i dalje upravlja vojska i zatvorene su za širu javnost.

Gibraltar ima mediteransku klimu ( Köppenova klasifikacija klime Csa ), s blagim, kišovitim zimama i toplim, suhim ljetima.

Tokom Prvoga i Drugoga svjetskoga rata imao je važnu stratešku ulogu, pa je i danas važna aviobaza i komunikacijska tačka.

Gibraltarci su mješavina Španjolaca, Portugalaca, Maltežana, Britanaca i Židova.

Španjija nikada nije prestala predavati pravo na Gibraltar, iako su se njegovi stanovnici 1967.godine izjasnili da bi ostali pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Danas, gibraltarskom ekonomijom dominiraju četiri glavna sektora: financijske usluge , kockanje putem interneta, brodarstvo i turizam, što uključuje bescarinsku maloprodaju posjetitelja. Teritorija takođe ima mali proizvodni sektor, s jednom kompanijom koja snabdijeva sanitetska vozila proizvedena od preuređenih SUV vozila Ujedinjenim nacijama i drugim agencijama.

 

Gibraltarsko tržište rada pokazuje izuzetno nisku stopu nezaposlenosti od oko 1 posto.

Gotovo polovinu (46%) ukupne zaposlenosti pokrivaju graničari (zaposlenici koji inače imaju prebivalište u Španiji, ali su zaposleni na Gibraltaru), od kojih je velika većina (59%) španskog državljanstva.

"
Početkom 2000-ih, mnoge kladionice i operatori internet igara na sreću preselili su se na Gibraltar kako bi imali koristi od poslovanja u uređenoj jurisdikciji s povoljnim režimom poreza na dobit . Ovaj režim poreza na dobit za nerezidentne kompanije ukinut je do januara 2011. godine i zamijenjen je još uvijek povoljnom fiksnom stopom poreza na dobit od 10 posto. Turizam je takođe značajna privredna grana. Gibraltar je popularna luka za brodove za krstarenje i privlači dnevne posjetitelje iz odmarališta u Španiji. Stijena je popularna turistička atrakcija, posebno među britanskim turistima i stanovnicima južne obale Španije. Također je popularno odredište za kupovinu, a sva roba i usluge su bez PDV-a, ali na njih se mogu plaćati gibraltarski porezi. Mnogi veliki britanski trgovački lanci imaju podružnice ili franšize na Gibraltaru, uključujući Morrisons, Marks & Spencer i Mothercare. Podružnice i franšize međunarodnih trgovaca poput Tommy Hilfiger i Sunglass Hut također su prisutne na Gibraltaru, kao i španska odjevna kompanija Mango . Gibraltar je jedna od najgušće naseljenih teritorija na svijetu, u 2012. godini 32.194 stanovnika, što je približno 4.959 stanovnika po km². Rastuća potražnja za prostorom sve se više zadovoljava melioracijom; obnovljeno zemljište čini približno desetinu ukupne površine teritorije.
"