04/18/2024
Geo škola Kultura

Alpski tuneli: Poveznice i tehnička čuda

Alpe su dom nekim od najdužih i najimpresivnijih tunela u Europi. Evo nekoliko najpoznatijih:

  1. Gotthardski bazni tunel: Ovaj tunel prolazi ispod švicarskih Alpa i ima duljinu od 57 km. To ga čini najdužim željezničkim i najdužim željezničkim i cestovnim baznim tunelom na svijetu. Tunel je otvoren 2016. godine i omogućio je brži i učinkovitiji prijevoz tereta između sjevera i juga Europe.
  2. Eisenbahn-Basistunnel Lötschberg: Smješten u Švicarskoj, ovaj tunel ima duljinu od 34,6 km. To je drugi po dužini bazni tunel u Švicarskoj i omogućava bržu željezničku vezu između sjevernog i južnog dijela zemlje.
  3. Brennerski željeznički tunel: Ovaj tunel povezuje Italiju i Austriju, prolazi kroz Alpe na sjeveru Italije. S duljinom od 55 km, to je najduži tunel u svijetu s dvostrukim tračnicama i najduži željeznički tunel u svijetu općenito. Otvoren je 2028. godine.
  4. Tunel Arlberg: Ovaj željeznički tunel nalazi se u austrijskim Alpama i ima duljinu od 10,6 km. To je jedan od najvažnijih tunela u Alpama jer omogućava brzu željezničku vezu između zapadnog i istočnog dijela Austrije.
  1. Tunel Fréjus: Ovaj tunel povezuje Francusku i Italiju ispod Alpa. Dugačak je oko 13,7 km. To je važan tunel za promet i trgovinu između dviju zemalja.
  2. Simplon tunel je još jedan važan tunel u Alpama. Ovaj dvostruki tračni željeznički tunel povezuje Švicarsku i Italiju, prolazeći ispod masiva Simplon Passa, dio južnih švicarskih Alpa. Tunel je dugačak oko 19,8 km na švicarskoj strani i 19,6 km na talijanskoj strani, što ga čini jednim od najdužih željezničkih tunela u Alpama.Simplon tunel igra ključnu ulogu u međunarodnom prijevozu tereta i putnika između Švicarske i Italije. Otvoren je 1906. godine i od tada je postao ključna komponenta europske željezničke mreže. Tunel je često koristi za prijevoz tereta između luka na Mediteranu i sjevernih europskih zemalja.Simplon tunel je izvanredno inženjersko postignuće i i dalje je važan dio europske infrastrukture.

Svi ovi tuneli su inženjerska čuda i igraju ključnu ulogu u prometu, trgovini i povezivanju različitih regija Europe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

X